Rolls Royce го претстави најбрзиот електричен авион

0
111


Rolls Royce го претстави најбрзиот електричен авион кој може да достигне брзина поголема од 480 километри на час, на погон на електрична енергија.

Авионот е дел од иницијативата ACCEL (Accelerating the Electrification of Flight) и вклучува повеќе партнери како компанијата YASA, произведувач на електрични мотори.

Проектот е половина финансиран од Aerospace Technology Institute во соработка со Министерството за бизнис, енергија и индустриска стратегија на Велика Британија.

http://kajgana.com/

Авионот содржи најгуст батериски пакет некогаш сместен во едно летало, кој овозможува доволно енергија за напојување на 200 домаќинства или лет од Лондон до Париз со едно полнење. Има и напреден систем за ладење.

Rolls-Royce, во партнерство со Airbus, исто така работи на развој на E-Fan X технологија која би требало да претставува нов чекор во развојот на хибридни комерцијални авиони.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here