29 октомври 1944, излезе првиот број на весникот Нова Македонија

0
162


Во велешкото село Горно Врановци на денешен ден пред 75 години излезе првиот број на весникот Нова Македонија на македонски јазик, орган на Народноослободителниот фронт на Македонија.

Вториот број излегол во ослободениот град Битола, а од третиот број весникот излегува во Скопје. Излегувањето на овој весник е од исклучително значење за развојот на современото македонско новинарство.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here