20. Моден викенд Скопје, втор ден: Модната револуција пристигна

0
156


Програмата на втората вечер од 20. Моден викенд Скопје започна на железничката станица со авангарден перформанс на Теодора Митровска, што најави ревиска вечер што ќе ја донесе модната револуција.

Вториот ден на FWSK донесе интернационална мешавина на дизајнери со различни сензибилитети, но обединети во духот на иновацијата, додека истовремено водат корени од традицијата.

И додека првата вечер зборувавме за физичко одвојување од носталгијата и сечење на „папочната врвца“, Митровска низ нејзината исклучително моќна колекција покажа како може (и треба!) да се црпи инспирација од минатото, без да се потпира целосно на него, без непотребна театралност и патетичност, ами со должна почит и созреано чувство за концепт и изведба.

http://kajgana.com/

Програмскиот дел продолжи во Музејот на град Скопје, со ревија на бугарскиот современ и алтернативен бренд Jar & Jam. Футуристичката визија и иновативноста како нивен заштитен знак, воочлива е и во последната колекција насловена „Tempo & Patience…Sweet temptation“, којашто неодоливо го оживува духот на 90-тите години од минатиот век.

http://kajgana.com/

http://kajgana.com/

http://kajgana.com/

Првите чекори на домашната сцена вечерта ги направи Мила Спасовска под етикетата Yamuna, дебитирајќи со самостојната колекција „Текстура на умот“.

http://kajgana.com/

Спасовска дебитираше со колекција што ги покажа нејзините умешности како дизајнер, парчиња што во основа се со класичен крој, со доволна доза смели интервенции што им ја даваат индивидуалноста и печатот на младата дизајнерка.

http://kajgana.com/

„Ни ја подарува убавината која стои зад внатрешната војна. Го гледаме човекот како си игра со временските непогоди и како чекори низ нив. Го гледаме човекот како е подготвен за секоја непогода, а воопшто не е подготвен за блаженство. Внатрешната наспроти надворешната борба и вечното тежнеење кон сопствена револуција“, стои во описот на нејзината дебитантска колекција.

http://kajgana.com/

Со ревијата за „LA NUIT“, доминантно на модната писта настапи и Зана Алиу, на која визијата оваа сезона ѝ е да покаже зошто црната боја е совршена хармонија на елегантното. Според дизајнерката, таа е царица на општеството. Толку едноставна и толку комплицирана. Таа е тивка и скромна, но истовремено и арогантна, бурно изразувајќи ја страста, мистеријата, љубовта, сексипилноста. Црната има сѐ и нејзината убавина е апсолутна, а истото го демонстрираше и низ креациите кои не ја оставија публиката рамнодушна.

http://kajgana.com/

http://kajgana.com/

http://kajgana.com/

Финишот на саботниот ден беше резервиран за нетрпеливо очекуваниот проект „Нитка“, чиишто учесници ѝ се претставија на јавноста со заеднички перформанс, во рамките на Моден Викенд Скопје. Станува збор за групата млади таленти: Дана Ќосева, Мирјана Јосифоска, Хозе Белмонте, Радица Лазова, Катерина Димитрoвска и Марија Стојановска, кои изразија волја да учат, експериментираат и се усовршат во ним сосема непозната сфера – плетењето.

http://kajgana.com/

Под менторство на дизајнерката Ирина Тошева, Здружението на жени „Цвет Крушево” и Светлана Димитријевиќ, шестмината за неполн месец научија повеќе различни техники од подзаборавениот занает, преведувајќи ги на модерен начин во своите дизајни. Рачно сплетоа оригинални модели, работејќи во тандеми, а конечниот резултат е изненадувачки. Проектот „Нитка“ е финансиски поддржан од Министерството за култура, во склоп на манифестацијата „Нов културен бран“ во 2019 година.

http://kajgana.com/

http://kajgana.com/

Фото: AD Photography

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here