14 сурови вистини што ни откриваат зошто не треба да веруваме во љубов на прв поглед

0
153


Ромео и Јулија се вљубија веднаш штом првпат се видоа. Дури и безвременскиот романтичен филм „Титаник“ ја покажува магијата на љубовта на прв поглед. Но, вистината е дека љубовта на прв поглед не е нешто посебно. Науката го објаснува тоа и ако верувате во љубов на прв поглед тоа може да има негативно влијание.

Зошто не треба на верувате во љубов на прв поглед?


1. Љубовта на прв поглед е всушност заснована врз вашата лична пристрасност

Сите поседуваат несвесна пристрасност и да се суди за некој кој штотуку сте го запознале е дело на таа пристрасност. Ова е причината зошто најверојатно ќе се вљубите на прв поглед во некој што изгледа како вашиот стереотип за совршен партнер.

2. Вашите хормони го будат вашиот инстинкт за размножување

Кога некој ве привлекува, вашите хормони, како тестостеронот и естрогенот, почнуваат да работат и ве тераат да бидете интимни. Во суштина, ова е начин на природата да се осигура дека човечкиот род нема да исчезне. Значи, моменталната заљубеност е само вашиот основен инстинкт за размножување.

3. Вашиот мозок ослободува хормон што ве тера да сакате повеќе

Откако сте поминале интимно време со вашиот партнер, вашиот мозок ослободува допамин. Тоа е хормон кој ве тера да мислите дека вашето искуство било неверојатно и ве тера да сакате уште повеќе. Секако, вие мислите дека ова се случува само затоа што сте заљубени.

4. Постои уште еден хормон што предизвикува да бидете со некој што мислите дека е посебен

Кога чувството е возвратено од некој што го посакувате, се активира серотонинот. Овој хормон прави да се чувствувате толку добро и среќно што веќе не можете да си помогнете и сте опседнати со партнерот. Бидејќи ви е тешко да размислувате за што било друго, мислите дека сте заљубени.

5. Хемиската реакција во вашето тело ве тера да го гледате светот преку розови очила

Познат како „љубовен лек“, фенилетиламинот ве тера да ја гледате личноста како подобра отколку што навистина е. Тоа ве заслепува и предизвикува да ја доживувате таа личност како совршена.

6. Барате награда

Чувството како да летате во облаци што ви го предизвикува заљубеноста на прв поглед е како еден вид награда. Луѓето бараат награди затоа што тие ги прават да се чувствуваат добро. Како резултат на тоа, сметате дека ви се случуваат добри работи затоа што сте со некој што ве привлекува.

7. Постои хормон што ве тера да се чувствувате повеќе приврзани

Хормонот на гушкањето, окситоцинот, се ослободува откако ќе спиете заедно со некого. Колку повеќе споделувате интимни моменти заедно, толку е поголема вашата поврзаност со таа личност.

8. Љубовта не настанува само поради физичкиот изглед

„На прв поглед“ значи 100% засновано врз тоа што го гледаат очите. Но, тука не игра улога само сетилото за вид. Нечиј говор на телото, мирисот, гласот и акцентот, исто така, влијаат врз првиот впечаток што некој ќе го остави кај вас.

9. Кога се вљубувате, вашето тело ослободува сложен коктел хормони

На комплицираниот циклус на љубовта му е потребно време за да се развие. Малку е веројатно дека ќе го почувствувате целиот спектар хормони уште првиот пат. Но, луѓето во долготрајни врски може да мислат дека биле заљубени уште од првиот момент благодарение на нивната меморија. Тие само мислат дека се заљубиле веднаш, а тоа е заради начинот на кој се приврзани еден со друг по подолг период.

10. Љубовта на прв поглед е само страст

Ако сакате да бидете со некого едноставно затоа што го сакате тоа што го гледате, тоа е веројатно само страст. Во тој случај, страста е силна желба што ја чувствувате за некого поради физичкиот изглед. Не е важно дали се чувствувате длабоко приврзани со нив.

11. Љубовта на прв поглед полесно се случува со убави луѓе

Едно истражување за љубовта на прв поглед покажува дека луѓето што се наоѓаат повисоко на скалата за привлечност имаат 9 пати поголема веројатност да ги натераат другите да се чувствуваат како да се заљубени во нив само врз основа на она што го гледаат.

12. Љубовта на прв поглед не е возвратена

Истото истражување покажува дека љубовта на прв поглед обично е еднострана, засновано врз извештаи од учесниците. Според тоа, може да се каже дека возвратената моментална заљубеност не е многу честа појава. Тоа може да доведе до скршено срце бидејќи некој што ве привлекува, можеби не е заинтересиран за вас.

13. Заљубувањето во личност на прв поглед е слично како заљубување во предмет

Велејќи дека сте заљубени веднаш штом ќе погледнете некој е приближно исто како да се заљубувате во убава облека, во накит, во автомобили или во други материјални предмети што ги гледате првпат. Споредувањето на таков начин е понижувачко, а љубовта не треба да биде таква.

14. Менструалниот циклус може да влијае на тоа кој ве привлекува на прв поглед

Неколку истражувања докажаа дека жените во плодната фаза на менструалниот циклус претпочитаат мажи со карактеристични машки црти повеќе отколку кога не се во оваа фаза. Љубовта на прв поглед може да зависи од тоа во кој период од вашиот менструален циклус се наоѓате.

Ако се прашувате на што точно мислат луѓето кога ќе речат дека се вљубиле на прв поглед, проверете ги овие 8 значи кои укажуваат на тоа.

САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here