11 октомври 1941, почеток на НОБ на Македонија

0
77


За почеток на востанието против фашизмот во Македонија се смета нападот кој Прилепскиот партизански одред „Гоце Делчев“ го извршува во Прилеп на 11 октомври 1941 година. Во нападот учествуваат 16 партизани распределени во три групи. Првата го напаѓа бугарскиот полициски участок, втората затворот, а третата има задача да ги прекине телефонските врски и електричната инсталација.

Со тоа официјално почнува борбата за ослободување на Македонија од нацистичката окупација од Бугарија и Германија која трае сѐ до крајот на 1944 година кога е убиен и последниот бугарски окупаторски војник.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here