Што се случува со телото ако се заразите со корона вирусот?

0
107


Сè повеќе луѓе се заразени со корона вирусот, а расте и бројот на заболени. Во ова интересно видео на AsapSCIENCE е објаснето што се случува во телото кога човек ќе се зарази со корона вирус.

Како што е опишано, видеото не е со цел да се направи паника, туку е објаснето што се случува кога човек е заразен со корона вирус. Штом вирусот дојде во контакт со клетките тој влегува во организмот. Корона вирусот создава протеини, а телото создава вируси и телото станува машинерија на вируси. Вирусите го повторуваат циклусот, а телото создава симптоми како главоболка, течење на носот, кашлица. Ова се вообичаени симптоми на настинка, па потребни се посебни тестови да се дознае дали потекнуваат од корона вирус.

Тука се јавува имуниот систем, телесната температура се покачува и се обидува да се ослободи од вирусот. Може да почувствувате и болки во коските бидејќи телото создава повеќе клетки. На телото ќе му треба повеќе време со борбата со корона вирусот. Овој вирус повеќе штетно делува на постарите луѓе, не на помладите.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here