Четири правила на воспитување деца кои може да ги научиме од Јапонците

0
222


Пристојни, пријателски расположени и љубезни, вака накратко може да бидат опишани децата во Јапонија. За тоа најмногу придонесува домашното воспитување, а Bright Side одвои четири правила за одгледување деца, од кои може многу да се научи.

1. Врската меѓу мајката и детето е многу цврста

Освен што спијат во иста просторија мајките секаде ги водат децата со себе. Во минатото често користеле марами за носење бебе кои наликувале на денешните носилки. Односот со децата е многу емоционален, мајките се трудат да бидат потпора на децата без разлика што тие прават. Непишано правило во Јапонија е децата до петтата година да прават што ќе посакаат. Иако на странците тоа им изгледа како недостаток на дисциплина, Јапонците сметаат дека така на потомците им испраќаат порака дека се добри, но и дека се горди на нив.

Освен што децата можат да се потпрат на родителите и да бидат сигурни во нивната љубов, родителите во старост можат да сметаат на децата. Дека ова е добар начин на одгледување деца потврдија и истражувања. Едно такво истражување покажа дека позитивните ставови на родителите го намалуваат ризикот од проблематично однесување кај децата и го подобруваат однесувањето на децата со нарушување во развојот.

2. Јапонски начин на одгледување деца

Нивната филозофија вели дека сите луѓе се еднакви, но и дека луѓето се дел од колективот во кој нивните лични интереси не се најважни. Според тоа, децата се совршени пред навршени пет години, на возраст меѓу 5 и 15 години се налик на слуги, а еднакви на родителите и другите луѓе се сметаат по навршени 15 години.

Нивното воспитување се одвива во 3 фази. Во првата фаза децата се опсипуваат со безусловна љубов, додека во втората фаза се учат да живеат според правилата на општеството и им се помага да ја пронајдат нивната цел во животот. На крајот во третата фаза децата стануваат полноправни членови на општеството.

3. Семејството е важно

Освен што Јапонците сметаат дека децата не треба да одат во градинка пред навршена трета година, родителите обично не бараат чување од бабите и дедовците, но не користат ни услуги од дадилки.

Сепак децата минуваат многу време со баба и дедо, како и со другите членови и сите се поврзани. Родителите со нивното однесување се трудат да им бидат пример.

4. Посветуваат внимание на емоциите

Едно од односните правила е почитување на туѓите чувства и интереси. Се трудат да ги научат децата да ги разбираат емоциите на луѓето околу себе, но и да се грижат за околината околу себе. Така, ако детето се обиде да скрши играчка мајката ќе се потруди да му објасни дека играчката ќе биде тажна и ќе плаче додека остатокот од светот.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here