Четири особини кои децата ги наследуваат од мајките

0
176


Без оглед на тоа дали бебето e копија на вас или на вашиот сопруг, науката вели дека бебето ги наследува овие особини само од мајката.

Од нашите родители наследуваме сè, од однесувањето до интелигенцијата.

Иако гените се сложена работа, истражувањата покажаа дека некои особини ги наследуваме само од мајките.

Интелигенција

Истражувањето кое е спроведено на Универзитетот во Глазгов во кое се испрашани повеќе од 12.000 млади луѓе на возраст од 14 до 22 години, покажа кои фактори влијаат на интелигенцијата на детето, вклучувајќи го економскиот статус и образованието. Резултатите покажаа дека интелигенцијата децата ја наследуваат од своите мајки.

Навика за одмор

Од мајките зависи дали имаме добар или лош сон.

http://kajgana.com/

Начин на стареење

Гените на мајката влијаат на процесот на стареење. Научниците од Институтот Мax plank открија дека гените кои ги наследуваме од мајките го контролираат стареењето.

Менопауза

Начинот на кој ќе поминете низ овој период, исто така ќе го наследите од вашата мајка. 

Истражувањето кое опфати преку 2000 жени покажа дека и раната и доцната менопауза се наследува од мајките. 

Меѓутоа, истражувачкиот тим нагласи дека и животниот стил влијае на генетиката. На пример, жените коишто пушат, во менопауза влегуваат две години порано од жените кои не се пушачи.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here