Унгарија го укина законското признавање на полот за транс-граѓаните

0
59


Новиот закон што го донесе Унгарија го дефинира родот заснован на хромозомите при раѓање, менувајќи го карактеристичниот текст од „пол“ во „пол наведен при раѓање“.

Амандманот значи дека транссексуалците повеќе не можат да го менуваат својот пол и име на официјални документи, како што се документи за лична карта и потврда за брак.

– Со оглед на тоа што целосната промена на биолошкиот пол не е можна, потребно е со закон да се каже дека не постои можност да се промени во регистарот на раѓања, бракови и смртни случаи, се вели во објаснувањето, придружено со амандманот .

Предлог-законот беше усвоен со 134 гласа „за“ наспроти 56 „против“, со обезбедено двотретинското мнозинство на партијата „Фидес“ на премиерот Виктор Орбан, и покрај противењето на другите партии.

Но, законот е цел на критики и на меѓународно ниво од страна на организациите за човекови права, Комесарот за човекови права на Советот на Европа и членовите на Европскиот парламент.

– Оваа одлука ја турка Унгарија назад кон мрачните времиња и ги гази правата на трансродовите и интерсексуалните луѓе“, изјави Кристина Тамаш-Сарој, истражувач за Amnesty International.

Сарој додаде дека, родовиот идентитет на секој човек треба да биде легално препознаен и на сите официјални документи да биде дозволено да ги менуваат своите законски име и род.

Amnesty International се придружи на повеќе меѓународни и национални ЛГБТИ организации во повик забраната да биде отфрлена под хаштагот #drop33.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here