Тој ја однесе Богдана до олтар – направи една грешка, но никој не му замери

0
123


Вељко Ражнатовиќ се ожени со својата избраничка Богдана Родиќ во неделата. Семејството Ражнатовиќ и Родиќ се одлучија за многу српски обичаи да бидат застапени на веселбата.

Од пукање во јаболка, купување на невестата, до девер кој е помлад да ја однесе до олтарот. Деверот, кој ја купил и изнел невестата од семејниот дом бил братучедот на Вљеко. Од моментот кога невестата се купува, деверот не се двои од неа и за разлика од римокатоличките обичаи каде таткото на невестата ја носи ќерката пред олтар, по српските правила невестата во црква влегува со деверот кој ја носи до олтар.

Обичај кај рбите е деверот кога ќе ја земе невестата да не ѝ дава да се врти назад кај своите затоа што ако ги види децата ќе личат на нејзиното семејство. Невестата сепак кога излегувала од дома се свртела и тоа е единствената грешка која ја дозволил деверот, а на која никој не му замерил.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here