Тинејџер откри планета на третиот ден на пракса во НАСА

0
127


Повеќето луѓе одвај се прилагодуваат во првата недела на новото работно место, а еден американски тинејџер откри нова планета на третиот ден на пракса во НАСА.

Волф Цукиер (17) од Скарсдејл, Њујорк се пријавил да биде практикант во Goddard Space Flight Centre во Бринбелт, Мериленд по завршувањето на третата година од неговото средно образование.

По само три дена во центарот, откри планета што орбитира околу две ѕвезди.

Планетата која го доби името TOI 1338b, е речиси седум пати поголема од Земјата и орбитира околу две ѕвезди – едната е околу 10% помасивна од нашето Сонце, а другата има околу една третина од масата на Сонцето и е помалку сјајна од него, соопшти НАСА.

Волф по вторпат се пријавил да биде практикант во истражувачкиот центар, откако во 2018 година работел на проектот во Goldilocks Zone под менторство на научникот Рави Копарапу.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here