Тинејџери измислиле квака која уништува бактерии

0
165


Како тинејџери, малкумина од нас размислувале за изуми кои потенцијално би го промениле светот. Но, тинејџерите Сун и Кинг од Хонгконг го менуваат начинот на кој гледаме на оваа група млади луѓе.

17-годишниот Сун Мин и 18-годишниот Кинг Пон неодамна откриле дека соединението титаниум оксид најефикасно ги убива бактериите кога е изложено на УВ светлина. Двајцата тинејџери го искористиле ова знаење за да дизајнираат квака која може да се чисти сама.


Тинејџери измислиле квака која уништува бактерии

Кваката е направена од стаклена цевка со алуминиумски краеви. Кваката го содржи соединението титаниум диоксид, но на неа има и фотокаталитички слој, што значи дека хемиското соединение во неа реагираа на УВ светлина. Хемиската реакција во цевката ги разложува бактериите кои се наоѓаат на кваката.

Младите генијалци веќе добиваат награди и го привлекуваат вниманието на светската јавност за својот изум.

Следно, прочитајте за овие 15 фантастични изуми, чии пронаоѓачи треба да добијат Нобелова награда.

САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here