Сите придобивки од изведувањето на оваа вежба

0
77


Шпага – една од најубавите вежби преку која се покажува еластичноста и убавината на човечкото тело. Сепак, сите знаеме дека без одредена подготовка е невозможно таа да се изведе и секој обид веднаш да ја направите оваа вежба е не само болен, туку и трауматичен. Многу жени сакаат да научат па прават шпага за да станат пофлексибилни. Но, за оваа вежба е потребна обука за подобрување на физичката кондиција, како и за зголемување на еластичноста на лигаментите, тетивите и мускулните влакна.

Придобивките од оваа вежба

Способноста да се изврши вежбата може да донесе значителни придобивки за телото. При редовно практикување може да ги имате следниве бенефити:


  • Зајакнување на стомачните и внатрешните мускули на бутовите (оваа зона е генерално тешка за вежбање затоа што кај многу девојчиња и жени ова е „проблематичната“ област за складирање маснотии);
  • Подобрување на функционирањето на генитално-уринарниот систем (поради протокот на крв во нив);
  • Ослободување од стрес;
  • Намалување на веројатноста од повреди и фрактури.

Се верува дека практикувањето на шпага, подоцна им помага на жените за време на породувањето и ја намалува веројатноста од појава на повреди.

Посетете киропрактичар пред да започнете со изведувањето на оваа вежба. За луѓето кои имаат проблеми со зглобовите на колената и проблеми со ‘рбетот, некои вежби се забранети.

Не е препорачливо да изведете шпага без претходен тренинг. Истегнувањето ќе ве боли, а во најлош случај може да доведе и до прекин на лигаментите, па дури и до делумно оштетување на мускулите. Ваквите повреди се многу болни и треба долго време да се лечат.

Во зависност од начинот на изведба, шпагата условно е поделена на 2 вида:

  •     Вкрстена
  •     Лонгитудинална

Невозможно е да се каже кој е подобриот начин (поубав, поздрав за телото); згора на тоа, за максимална флексибилност на телото вреди да се научат и двете опции.

Можеби сакате да дознаете и како да го приспособите вежбањето според менструалниот циклус?

САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here