САД паднаа на второ место, Сингапур е најконкурентна економија во светот

0
198


Сингапур се најде на првото место во годинашниот извештај за конкурентност на Светскиот економски форум.

Во извештајот се анализира конкурентноста на економијата со мерење на фактори како што се макроекономска стабилност, инфраструктура, пазар на трудот и иновативен капацитет.

Сингапур оваа година ја „турна“ најголемата светска економија на второто место, при што градот-држава доби најдобри оценки за својата инфраструктура, здравство, пазар на трудот и финансиски систем.

Еден од „виновниците“ за успехот на Сингапур и Виетнам е трговска војна помеѓу Кина и САД.

http://kajgana.com/

Во извештајот се вели дека двете азиски економии имаат корист од глобалните трговски тензии, бидејќи трговијата се пренасочува во овие земји.

Виетнам „заработи“ десет поени од минатата година, и се искачи на 67-то место од 137 земји.

На врвот на листата се најдоа и Хонгконг, Холандија и Швајцарија. Хонгконг се искачи за четири места од минатата година, и покрај политичката криза која се одрази на економскиот раст.

http://kajgana.com/

Северна Македонија се искачи за две места и се наоѓа на 82 место на листата. Од регионот, најдобро рангирани се Словенија – на 35., Бугарија на 49 и Романија на 51 место.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here