Рјукан: Град кој потроши милиони за малку сончева светлина

0
90


Рјукан е град во областа Телемарк во јужна Норвешка, исто така наречена едно од најтемните места во светот.

Од септември до март секоја година, Рјукан живее во сенка. Иако жителите го гледаат сонцето на падините на планините што ги опкружуваат, тие не го чувствуваат тоа на нивното лице.

https://kajgana.com/

Поради високите планини што го опкружуваат градот, повеќе од 3.300 жители не се изложени на директна сончева светлина шест месеци годишно.

https://kajgana.com/

Појадуваат и вечераат во темница. Темно е кога одат на училиште и работат, одат на шопинг и спортуваат. Шест месеци од годината живеат на овој начин.

Тоа е причината зошто во 2013 година, локалните власти инвестираа 5 милиони норвешки круни за инсталирање на соларни огледала на планините, кои рефлектираат мала количина на сончева светлина на главниот градски плоштад, дури и во тие најтемни месеци во годината.

https://kajgana.com/

Додека некои жители се жалат дека премногу пари од градскиот буџет биле потрошени на минијатурен сјај на светлина во еден мрачен град, други заклучуваат дека огледалата дополнително ги заинтересирале туристите за Рјукан.

https://kajgana.com/

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here