Промовирана новата Единица за интервентна полиција

0
107


Промовирана новата Единица за интервентна полиција што ќе делува на територијата на градот Скопје, а ќе работи во состав на Секторот за внатрешни работи во Скопје.

Единицата е формирана од досегашната Единица за јавен ред и мир, Единицата за прв одговор и интервенција Алфи и Единицата за асистенции, спровод и обезбедување на транспорт.

На промоцијата на Единицата што се одржа денеска во Полицискиот центар во Ѓорче Петров присуствуваше министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, кој рече дека оваа реформа била неопходна сѐ со цел да има што поголем број полициски службеници на улица.

http://kajgana.com/

– Очекуваме безбедноста во овој поглед да се зголеми, да имаме поголемо присуство на униформирани полициски службеници на територија на градот Скопје, да бидат тука и блиски со граѓаните да работат за спречување на секаков вид можен криминал и тоа впрочем низ анализите покажува дека секаде каде се формирани овие единици имаме значително намалување на криминалитетот во тие градови, рече Спасовски.

Додаде дека Единицата ја формирале на основа на моделот на интервентната полиција во Загреб, Хрватска.

– Сметам дека токму денеска, пред Новата 2020 година беше идеален момент да ја промовираме оваа Единица, да се презентира на јавноста дека овие припадници на Единицата се навистина подготвени да се соочат со секаков предизвик и ризик во делот на безбедноста, рече Спасовски.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here