Потврден третиот случај на корона вирус во Франција

0
105


Париз, 25 јануари 2020 (МИА) –  Во Франција е потврден трет случај на корона вирус што се појави во Кина, соопшти Министерството за здравство.

„Станува збор за близок роднина на еден од заболените кој беше под истрага, случајот е потврден“, се вели во соопштението за печатот на министерството за здравство. Тројцата престојувале во Кина и се хоспитализирани во Бордо и во Париз, со мерки на „изолација“.

Според Министерството за здравство, опишаните симптоми главно предизвикуваат акутна респираторна инфекција: треска, кашлица, температура, болки во телото, замор и главоболки.

Исто така, пријавени се тешкотии во дишењето и белодробни абнормалности, како и потешки форми на патологии. Овие симптоми се вообичаени за другите патологии и го отежнуваат дијагностицирањето на овој вирус кој продолжува да мутира, според кинеските власти. Сепак, постои тест за откривање. Развиен во Германија, тој е веќе достапен во Париз и Лион, а ќе биде достапен низ цела Франција од следната недела.

Се верува дека пренесувањето од човек на човек се случува преку респираторниот тракт, преку контакт со рака и преку размена на плунка. Според првите набљудувања на одредени експерти, овој нов вирус е веројатно помалку  вирулентен од САРС (тежок акутен респираторен синдром), корона вирус со потекло од претходна епидемија, се појавил и во Кина, кој предизивикал скоро 800 смртни случаи во 2002-2003.

Според Жан-Клод Мангуера, истражувач од Институтот Пастер интервјуиран од Ле Паризиен, овој корона вирус е помалку заразен од грипот, затоа што почесто го има во „длабоките респираторни делови“.

Се препорачуваат конвенционални мерки на претпазливост за да се избегне контаминација: редовно да се мијат рацете, да се користат марамчиња за еднократна употреба, кашлање во лактот, избегнување на лица изложени на ризик или дури и носење хируршка маска.

Патниците што се враќаат од Кина се најмногу погодени од мерките на претпазливост. 

– При најмал знак на проблеми со дишењето или ако имате треска, не треба да одите во болницата за итни случаи, мора да се јавите во центарот 15, кој доаѓа да го земе пациентот, рече Агнес Бузан, министерка за здравство.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here