Отокот на нозете може да биде показател на проблеми со здравјето

0
129


Оток на нозете и стапалата може да се појави доколку стоите подолг период, но исто така може да биде симптом на некоја болест. 

Отокот на рацете, стапалата, нозете и зглобовите може да укаже на:

Срцеви заболувања – Поради многу срцеви заболувања, течноста се задржува во стапалата.

Проблеми со вените – вените не можат да пумпаат крв правилно, така што има повеќе крв во нозете отколку што треба.

Проблеми со лимфниот систем – Лимфните жлезди и крвните садови во организмот помагаат да се движат течности низ телото. Ако постои блокада во лимфниот систем, може да се појави оток во нозете и рацете.

Проблеми со црниот дроб

Отекувањето на нозете може да биде предизвикано од нередовна функција на црниот дроб.

Промена на бојата на кожата на прстите

На многу луѓе кожата им е секогаш студена, а прстите имаат сина боја дури и кога се топли.

Ова може да биде предизвикано од блокада во крвните садови.

Болни израстоци на прстите и рацете

Болните израстоци можат да се развијат одеднаш и да траат со денови. Најдобро е да не ги игнорирате, туку да го посетите лекарот бидејќи е можно да имате бактериска инфекција. 

Чудни модринки на нозете

На секој од нас се случува да има модринки на некој дел од телото, но поради некоја можност, модринките се појавуваат без некоја очигледна причина и остануваат на кожата долго време. Ова се должи на заболувања на црниот дроб, некои автоимуни заболувања, воспаление на крвните садови.

Црвен осип на нозете

Осипите не се толку честа појава. Можат да бидат светли или темноцрвени, па дури и виолетови. Во некои случаи, тие се предизвикуваат со чешање, и можат да бидат само алергиска реакција, а понекогаш може да бидат и симптом на посериозни заболувања, како што се воспаление на крвните садови или автоимуни заболувања.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here