Откриен најстариот кратер предизвикан од астероиди

0
114


Кратерот Јарабуба во Западна Австралија е идентификуван како најстариот познат доказ за пад на астероиди на Земјата. По тестирањето на минерали пронајдени во тамошните камења, истражувачи од Универзитетот Куртин пресметале дека е стар неверојатни 2,2 милијарди години, пренесува RT.

Кратерот со размер од 70 километри е откриен во 1979 години, а сега е утврдено дека е 200 милиони години постар од кратерот Вредефорт во Јужна Африка, кој досега е сметан за најстар.

Ударот од астероиди бил толку силен што е можно да е одговорен за завршување на едно од Земјините ледени доба.

„Староста на кратерот одговара на прилично точно време во кое е завршено ледено доба. Ударот на астероиди во Земјата би можело да има значајно влијание на климата на нашата планета“, вели Кристофер Киркланд, водач на истражувањето.

https://kajgana.com/

Тимот научници пресметал дека овој камен од вселената удрил во лед дебел неколку километри при што во атмосферата е исфрлена голема количина водеа пареа, што придонело за загревање на планетата, многу години пред да се појават сложени форми на живот на нашата планета.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here