Научниците тврдат дека загадениот воздух го зголемува ризикот од шизофренија

0
95


Според податоците од Светската здравствена организација, околу 20 милиони луѓе ширум светот живеат со болеста шизофренија.

Истражувачите и понатаму работат на откривање на сите фактори кои можат да го прекинат развојот на оваа болест. Новата студија сугерира дека загадениот воздух може да биде една од причините за развој на шизофренија.

Халуцинациите, лажните привиди и емоционалната нестабилност се карактеристични за менталното здравје.

Луѓето коишто живеат со шизофренија исто така имаат и ризик од прерана смрт во споредба со другите луѓе.

Лекарите се сомневаат дека една од причините за развој на оваа болест е загадениот воздух.

Сè почесто, истражувањата покажуваат дека лошиот квалитет на воздухот може да допринесе за развој на белодробни заболувања, како што се рак на белите дробови и астма.

Од неодамна, светските медиуми известуваат за студијата која го поврзува  лошиот квалитет на воздух со проблемите на когнитивно функционирање, вклучително и губење на помнењето.

Тековните истражувања кои се појавуваат во JAMA Network Open, покажуваат дека луѓето кои се изложени на загаден воздух имаат поголем ризик за развој на шизофренија кај возрасните луѓе.

И покрај тоа, многу прашања остануваат неодговорени и неистражени во врска со оваа тема.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here