Научниците потврдија: Единствена напредна цивилизација во нашата галаксија се – луѓето!

0
182
loading...

„Фермиевиот парадокс“ е интересен за научниците, а е наречен во чест на физичарот Енрике Ферми, кој прв го кажал и се однесува на несогласеноста помеѓу очекуваната веројатност на постоење на голем број интелигентен живот во вселената и очигледен недостаток на докази за постоење на вонземска интелигенција.

Неколку децении откако Ферми првпат го постави прашањето, научниците се обидоа да дадат објаснување на тоа.

Тројца научници од Универзитетот во Оксфорд, Андерс Сендберг, Ерик Дрекслер и Тод Орд предложуваат нов модел, кој предвидува помалку шанси за пронаоѓање интелигентни суштества во „Млечниот пат“.

Научниците тврдат дека истржауваат колку цивилизации во галаксијата се способни и сакаат да комуницираат со луѓето.

loading...

Добиле поинаков модел на парадоксот, според кој шансите да сме сами во нашата галаксија изнесува 99,6%. А дека сме сами во дел на универзумот, кој може да го видиме до 85%.

Ова истражување не оди во прилог на теоријата на Ферми, која тврди дека се поголеми шансите за напрадните шанси да се уништат себеси.

loading...