НАСА се збогува од вселенскиот телескоп Spitzer

0
98


Кога ја започна мисијата во 2003 година телескопот Spitzer важеше за најделикатната направа за детектирање на инфрацрвена светлина. По мисијата, која траеше 6.002 дена, американската вселенска агенција НАСА ќе го разреши од должност вселенскиот телескоп.

Последните собрани податоци се веќе преземени, а телескопот ќе влезе во безбедносен режим што значи дека повеќе нема да испраќа снимки од вселената назад кон Земјата.

Spitzer претставува еден од четирите големи опсерватории на НАСА, заедно со телескопот Hubble, Chandra и Compton. Благодарение на неговата мисија добивме восхитувачки инфрацрвен приказ на вселената.

https://kajgana.com/

Раководителот на проектот, Џозеф Хант, на Twitter го испрати последниот поздрав кон вселенскиот телескоп.

Лансиран во 2003 година научниците очекуваа дека неговата мисија ќе биде околу 5 години. Ги надмина сите очекувања и беше оперативен 16 и пол години. Spitzer кружи негде околу Сонцето, не е во орбитата на Земјата. По последната заповед на НАСА ќе ја насочи антената кон Сонцето. Ќе почне да скита и за 53 години повторно ќе мине покрај Земјата, а потоа ќе продолжи да патува длабоко низ вселената.

Во 2021 година ќе биде лансиран вселенскиот телескоп James Web, кој ќе претставува негов наследник.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here