Можно е заразените со COVID-19 засекогаш да го изгубат сетилото за мирис

0
78


Еден од десет пациенти никогаш нема да го вратат чувството за мирис и вкус по излекувањето од коронавирусот, покажуваат резултатите од ново истражување.

Губењето на чувството за мирис и вкус од неодамна се вбројува меѓу редовните симптоми на коронавирусот, покрај кашлањето и температурата. Новото истражување покажува дека еден од десет пациенти кои ги загубиле овие две сетила, можеби никогаш повеќе нема да ги вратат, објави New York Post.

Истражувачите собрале податоци од пациенти во Италија и откриле дека 49 отсто од нив целосно ги вратиле мирисот и вкусот по закрепнувањето од вирусот. Од друга страна, десет проценти изјавиле дека им се влошиле симптомите.

Таквото откритие е објавено во списанието JAMA Otolaryngology – Head and Neck Surgery, а истражувачите предупредиле дека илјадници луѓе би можеле да се соочат со здравствени проблеми и последици поради COVID-19.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here