Медведев: Нема да го забраниме YouTube во Русија

0
135


Москва, 6 декември 2019 (МИА) – Нема планови да се забрани YouTube во Русија, рече рускиот премиер Дмитриј Медведев во годишното интервју со 20 руски телевизии.

– Никој не планира да забрани ништо, а YouTube ќе продолжи да работи како и досега. Оние што заработуваат пари на YouTube сепак ќе можат да го сторат тоа, иако не зависи од вас, туку од политиката на YouTube, рече Медведев, одговарајќи на прашање од блогерот Анастасија Мејева.

Коментирајќи ги забраните на интернет, рускиот премиер објасни дека тие не се ефикасни, дека се лесни за заобиколување и дека таканаречениот закон за суверен интернет (Рунет) не е насочен кон забрани.

– Предлог-законот има друга намена – да не нè исклучува од интернет ако му се случи на некого. Кога започнаа несогласувањата со Американците, сериозно се разгледуваше прашањето за наше исклучување од системот за верификација на плаќањата. Тоа е она што се нарекува низок удар, всушност, прогласување војна. Сепак, за тоа се зборуваше, рече Медведев.

http://kajgana.com/

– Тогаш, зошто да не ја исклучиме славината што е поврзана на интернет? Не сме сигурни дека во одреден момент нема да нè исклучи, рече Медведев, истакнувајќи дека голем број на функции поврзани со интернет се изведуваат во САД.

Русија усвои Закон за суверен интернет, т.н. „Рунет“, што стапи во сила на 1 ноември со цел да се заштити одржливото работење на интернетот во случај на закани по неговото функционирање од странство.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here