Мајчиното млеко го штити новороденчето од бактерии

0
174


Истражувачите во новата студија докажаа дека мајчиното млеко го штити новороденчето од бактериите кои можат да предизвикаат инфекции, пишува Health24.

Состојката која се нарекува глицерол монолаурат се содржи во мајчиното млеко, но истата ја нема во млекото во прав.

Во споредба со борбата против штетни бактерии, ГМЛ го поттикнува растот на корисни бактерии.

Авторот на студијата, Доналд Ленг, вели дека откритијата покажуваат дека високото ниво на ГМЛ го инхибираат растот на патогени бактерии.

Студијата покажа дека мајчиното млеко ги штити новороденчињата од штетните бактерии како Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis и Clostridium perfringens.

Откако го отстранија ГЛМ од мајчиното млеко, согледаа дека тогаш не е ефикасно во борбата против Staphylococcus aureusa.

Истражувањето е објавено во списанието Scientific Reports.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here