Математичката равенка која изгледа едноставна, но ретко кој може да ја реши!

0
202


Сакате математика? Луѓето често се плашат од неа, но доколку се обидете да ја научите, ќе сфатите дека е интересна и забавна. Освен што може да биде забавна, процесот на решавање математички проблеми е добар и за вашето здравје. Решавањето сложувалки може да ви го подобри логичното размислување и да ја развие креативноста.

Еве една математичка равенка која изгледа дека ретко кој може да реши. Дали вие ќе успеете?


5+7 (2+1)=?

Иако изгледа едноставно, многу луѓе не успеваат да го најдат точното решение. Кое решение избравте од долу наведените?

А) 26

Б) 36

В) 13

Математичката равенка која изгледа едноставна, но е тешко да се реши

Доколку одговоривте со 26, во право сте! Браво! Еве како се доби одговорот.

Треба да запаметите некои математички правила пред да го решите ова. Множењето и делењето секогаш се пресметува пред собирањето и одземањето. Заградите, исто така, имаат предност. Па затоа, прво се собираат тие. Потоа множиме 7х3, добиваме 21 и потоа додаваме 5. 5+21=26.

Лесно беше? Дали брзо го најдовте решението? Не заборавајте да решавате уште повеќе математички равенки за да ја подобрите логиката. Споделете ја оваа равенка со вашите пријатели и најблиски за да ги проверат своите математички вештини.

Доколку сакате поголем предизвик, еве уште една едноставна математичка задача која е сепак тешко да се реши.

САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here