Македонските фудбалски клубови исплатиле седум милиони евра за плати во 2018 година

0
112


Нион, 17 јануари 2020 (МИА) – Македонските фудбалски клубови исплатиле вкупно седум милиони евра за плати во 2018 година што ги рангира на 40-то место во Европа, стои во извештајот на УЕФА.

Сумата во однос на 2017 година е намалена за четири отсто, а разликата е драстична во однос на расходите за плати во земјите со кои се водат битки на зелениот терен на клупски и на репрезентативен план.

Состојбата во држави како Австрија, Шкотска, Казахстан, Грција, Израел, Шведска, Полска, Унгарија, Норвешка, Хрватска, Чешка, Романија, Србија и Кипар е неспоредливо понапред од македонските прилики по овој параметар, кој е еден од водечките во современиот фудбал.

Најмногу пари се плаќаат во Англија. Вкупната сума кај клубовите на Островот е 3,235 милијарди евра пред Шпанија со 2,020 милијарди евра, Германија со 1,664 милијарди евра, Италија со 1,495 милијарди евра и Франција со 1,281 милијарди евра. 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here