Луѓето кои прележаа COVID-19 се заштитени од повторно заразување, но може да заразуваат други

0
5


Нова британска студија тврди дека луѓето кои имале коронавирус се заштитени од повторно заразување исто како и оние кои примиле вакцина.

Ова се прелиминарните резултати од студијата спроведена од научници од јавното здравство на Англија, во која се наведува дека истражувањето покажало дека луѓето кои имаат антитела од претходна инфекција со коронавирус, ретко се заразуваат повторно и биле откриени само шест такви случаи меѓу 6.614 лица кои веќе еднаш биле заразени.

Сепак, експертите предупредуваат дека оние кои се заразиле со коронавирус во првиот бран на пандемијата во раните месеци на 2020 година, сепак може да бидат подложни на нова инфекција, бидејќи антителата не траат вечно.

Тие исто така нагласија дека луѓето со таканаречен „природен имунитет“ кои се здобиле со инфекција, сепак може да можат да го „носат“ вирусот во носот и грлото и со тоа несвесно да го пренесат на други.

„Сега знаеме дека повеќето луѓе кои имале коронавирус се заштитени од повторна инфекција, но треба да се нагласи дека оваа студија не е завршена бидејќи сè уште не знаеме колку трае таа заштита. Ова значи дека ако се сомневате дека сте биле заразени, тогаш веројатно нема да повторно да се развијат сериозни симптоми на инфекција. Сепак, сè уште постои ризик од пренесување на инфекцијата на други“, рече Сузан Хопкинс, водечката авторка на студијата.

Истражувачите истакнаа дека студијата не се однесува на антитела и други имунолошки реакции на вакцините што сега се воведуваат против короната, ниту за тоа колку тие можат да бидат ефективни. Тие додадоа дека ќе разговараат на оваа тема подоцна оваа година.

Студијата се вика SIREN и е спроведена на десетици илјади здравствени работници во Велика Британија кои редовно биле тестирани на нови инфекции, како и присуство на антитела од јуни минатата година.

Помеѓу 18 јуни и 24 ноември, научниците открија 44 повторени потенцијални инфекции (две безбедни и 42 можни) од 6.614 испитани учесници. Тие рекоа дека тоа претставува заштита од 83 проценти од повторна инфекција.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here