Литванија, Латвија и Естонија ги отворија своите граници

0
70


Литванија, Латвија и Естонија ги отворија своите граници создавајќи го првиот „патнички балон“ во Европската Унија со надеж дека ќе ја рестартираат економија совладана од пандемијата на новиот коронавирус.

Десетина естонски гранични полицајци отстранија знаци што означуваа возила на границата да застанат. Потоа се собраа покрај патот да јадат торта и да пијат кафе, јавија локалните медиуми.

„Имаме мала прослава затоа што границата е повторно отворена“, рече офицерот Мартин Маестул откако првите автомобили го минаа повторно отворениот магистрален пат во регионот.

Граѓаните и жителите на тие три ретко населени балтички држави сега можат слободно да патуваат низ регионот, но оние што доаѓаат однадвор мораат да се изолираат 14 дена.

„Балтичкиот патнички балон е можност е да се рестартира бизнисот и искра на надеж за луѓето чиј живот се враќа во нормала“, рече премиерот на Литванија, Саулиус Сквернелис.

Во меѓувреме, извршната власт на ЕУ бара начин да ги убеди сите 27 земји-членки да ги отворат своите внатрешни граници и да дозволат патување, но со безбедносни мерки како носење маски за лице во авионите.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here