Легенда е легенда: Го вратија името Niva и продажбата скокна за 27%

0
11


Секој ден, 245 примероци од легендарниот теренец Lada излегуваат од производните линии.

Рускиот производител AvtoVAZго зголеми производството на моделот Lada Niva Legend од 172 на 245 автомобили на ден, пренесува Autostat.ru.

Како што соопштија од фабриката, зголемувањето на производствените капацитети се должеше на растот на побарувачката за легендарниот теренец во јануари.

Имено, во тој месец продажбата на Lada Niva скокна за 27% во споредба со јануари 2020 година.

Една од причините за зголемената популарност во тоа време, теренецот лежи во фактот што AvtoVAZ го врати правото да го користи оригиналното име „Niva“, кое долги години на рускиот пазар го носеше теренецот Chevrolet.

Во тој период, автомобилот, кој кај нас е познат како Lada Niva, се продаваше под комерцијално непривлечна етикета „4х4“.

Сега, кога AvtoVAZ повторно има право да го користи оригиналното име на моделот од крајот на седумдесеттите, тие одлучија да ја додадат ознаката „Legend“.

Така се продолжи животот на Lada Niva уште некое време.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here