Кралот на Јордан го предупреди Израел на можност за голем судир во случај на анексија

0
72


Кралот на Јордан, Абдула II, го предупреди Израел за опасност од голем конфликт меѓу нив, доколку Израел анектира големи делови на окупираниот Западен Брег.

„Ако Израел навистина го анектира Западниот Брег во јули, тоа ќе доведе до голем конфликт со Јордан“, изјави Абдула II за германскиот магазин Der Spiegel.

Израел објави дека ќе ги анектира еврејските населби и долината Јордан, што би можело да предизвика колапс на мировниот процес, што е застој во подолго време и ќе спречи формирање палестинска држава.

Абдула II, чија земја е близок сојузник на Западот и една од само двете арапски земји што потпишале мировен договор со Израел, рече дека „лидерите кои се залагаат за решение засновано врз моделот на една (наместо две) држава не разбираат што ќе значи тоа“.

„Што ќе се случи ако палестинската национална управа пропадне? Ќе има повеќе хаос и екстремизам во регионот“, рече јорданскиот крал. Тој одби да каже дали евентуалната анексија ќе го загрози мировниот договор меѓу Јордан и Израел.

Тој додаде дека не сака да се заканува, но дека „се разгледуваат сите опции“ и дека неговата земја се согласува со многу земји во Европа и во светот дека на Блискиот Исток не треба да се применува „законот на посилниот“.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here