Како пожарите во Австралија ќе го променат светот?

0
106


Како започнаа пожарите во Австралија и на кој начин тие ќе влијаат врз светот?

Прв проблем е чадот што луѓето го вдишуваат преку воздухот, а предизвикува различни негативни последици по здравјето. Најранливи се оние кои страдаат од астма и респираторни проблеми.

Климатските услови исто придонесуваат кон брзото ширење на пожарите во сезона на долга суша и високи температури. Екологистите пресметаа дека повеќе од 500.000 животни починаа во пожарите, најмногу настрадаа коалите.

Целиот свет ги чувствува последиците од пожарите, со ширење на чадот. Ослободувањето на CO2 исто така е зголемено поради пожарите.

Докторите предупредуваат и на психолошките последици од и чувството на неизвесност и страв.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here