Зошто вашите садови остануваат валкани и по миењето во машината за садови?

0
109


Постојат малку теми што создаваат полемики во домаќинството, дури и тие се навидум едноставни како што е миењето садови во машината за миење садови. Само ставете ги садовите и таблетата внатре, притиснете го копчето и толку? Па, не е толку едноставно затоа што несоодветното редење на садовите може да предизвика тие да останат валкани, но и да се оштетат.

Дали треба да ги измиете садовите пред да ги ставите во машината за садови или не?

Додека некои луѓе ги плакнат садовите по секое јадење пред да ги стават во машината, некои луѓе никогаш не го прават тоа. Всушност, треба да ги исплакнете извалканите садови кои ги плакнете и при рачното миење доколку не планирате веднаш да го направите тоа.


Затоа, сè што ќе ставите во мијалникот исплакнете со вода и со детергент и измијте ги садовите со сунѓер доколку е потребно, па на тој начин нема да има ризик дека ќе останат дамки.

Исто така, ако нешто ви загори во тавата, не очекувајте дека таа ќе биде магично исчистена, туку ставете некое абразивно средство и оставете ја тавата да отстои, а потоа обидете се да ги отстраните загорените остатоци со сунѓер.

Како да ја наполните машината за садови правилно?

Поставете ги шолјите, чашите и помалите садови свртени наопаку на горната полица. Ако дното на чинија е вдлабнато, навалете го за да спречите насобирање валкана вода.

Исто така, не заборавајте да го поставите пластичниот прибор на горната решетка бидејќи топлината доаѓа од дното и може да ја оштети пластиката. Ставете ги тавите, плеховите и тенџерињата на дното на решетката, а големите садови ставете ги по краевите од машината за да не ја блокираат водата додека се шири низ остатокот од садовите.

Најпрво ставете ги лажиците и виљушките во делот предвиден за приборот за јадење со запците свртени нагоре. Исклучок од ова правило се ножевите што треба да се спуштат надолу за да не се исечете додека ги вадите.

Најчести грешки

Преоптоварувањето на машината е вообичаена грешка затоа што натрупувањето на садовите и нивното редење едни врз други спречува садовите да бидат рамномерно измиени.

Поставувањето големи садови и чинии наопаку е исто така погрешно бидејќи тие треба да бидат поставени по страните. Ова е особено важно за постарите машини кои немаат горна прскалка за вода.

И ставањето на сите садови во иста насока ќе ја намали ефикасноста на машината, па поставете ги садовите така што тие ќе се наведнуваат на секоја страна.

Предмети што никогаш не треба да ги ставате во машината за садови

Можеби ќе сакате да заштедите време и ќе ги ставите сите садови во машината за миење садови. Сепак, некои садови ќе бидат оштетени од детергентот и од топлата вода. Ова прво се однесува на садовите од леано железо чија површина може да биде оштетена. Истото важи и за садови од тефлон, особено тавата за пржење.

Дрвените предмети, како што се сукалата и даските за сечкање, секогаш се мијат рачно бидејќи дрвото не може да го издржи количеството вода што ја испушта машината за миење садови. Деликатните садови од кристал, од порцелан или од сребро не смеат да се ставаат во машината. Големите остри ножеви треба да се мијат рачно бидејќи машината ги изложува на премногу вода и им ги скратува рокот за користење и острината.

На следната страница ќе прочитате што сè можете да миете во машината за миење садови…

САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here