За оние кои очекуваат бебе – предлог имиња и нивно значење

0
167


Секој нов живот на некој начин е чудо, а некои родители тоа го слават така што му даваат на своето дете име што значи „чудо“. Доколку и вие имате ваква желба, погледнете ги следниве прекрасни имиња за момчиња и девојчиња кои иако не се толку чести кај нас, сепак лесно можат да се прилагодат и за нашите краишта.

 1. Арон
  Ова е прекрасно име за момчиња што потекнува од Библијата. Арон бил постариот брат на Мојсеј и чувар на Божјите заповеди. Неговото име во превод значело чудесен.
 2. Ива
  Ива е едно од најчестите имиња во Македонија, но и едно од најпопуларните пократки женски имиња. Во превод тоа значи дека Бог е милослив или дар од Бог, што може да се протолкува и како чудо.
 3. Доротеа
  Ова женско име има грчко потекло и исто значење како Теодора, односно божји дар. И двете имиња во основа настанале од истите зборови – теос, што во превод значи Бог и дорон, што значи дар. Останатите облици на ова име се Дора, Дорја и Доротеја.
 4. Матеј
  Матеј е класично име што ни во Македонија не ја губи својата популарност. Значењето на ова име е од грчко потекло и настанало од грчкиот збор матиас што истп така значи божји дар. Останатите облици на ова име се Мате, Матко, Матеја, Матео, Матија и Матеа.
 5. Мира
  Постојат многу различни начини да се толкува ова име, но се верува дека тоа најверојатно настанало од зборот мир. Познато е и мислењето дека Мира е верзија од Мирела. Според латинските толкувања, Мира значи прекрасна. Во англискиот јазик тоа може да биде и кратенка од зборот миракл што во превод значи чудо.
 6. Микел(а)
  Ова е една поуникатна верзија на името Михаел. Машката верзија е Микел, а женската Микела.
 7. Милагро(с)
  Името кое на многумина ќе им звучи познато од шпанските ТВ серии е многу популарно за таа област. Милагро е машката верзија, а Милагрос е женската, а во превод и двете значат чудо.
 8. Амари
  Силно, а сепак женствено име што не е лесно да се заборави. Може да се изговори на два начина, зависно од тоа дали акцентот е на почетната буква или на последната. И во двете верзии звучи прекрасно. Запчењето на името е чудо божјо.
 9. Лорето
  Ова италијанско име значи благослов или чудо и се користи уште од 16-от век.
 10. Каришма
  Ова чудесно име потсетува на зборот каризма, а ни доаѓа од женското индиско име што во превод исто така значи чудо.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here