Забранета голотија во Занзибар, дури и за туристите

0
10


Туристите се предупредени да не носат скудна облека додека се шетаат на островот Занзибар, а владините претставници велат дека и тур-оператори и водичи може да бидат казнети за тоа.

Министерката за туризам во Занзибар, Лела Мухамед Муса, рече дека неодамнешните инциденти поврзани со јавната голотија ја поттикнале да ги обнови правилата за кои, доколку бидат прекршени, следува парична казна до 2.000 американски долари.

„Денес може да видиме многу туристи на јавни места во Занзибар речиси целосно разголени“, изјави Муса за CNN.

Министерката рече дека туристите ќе бидат ослободени од парични казни затоа што е одговорност на тур-операторите и водичите да обезбедат спроведување на долгогодишните кодекси на однесување.

„Ако сте туристички водич и имате турист кој е непристојно облечен на јавно место, ние ќе ве казниме со глоба од 700 до 1.000 долари – во зависност од тежината на проблемот“, рече таа.

Казната за тур-оператор кој ќе води скудно облечен турист на јавен простор ќе биде помеѓу 1.000 и 2.000 американски долари.

„Ние ги почитуваме разликите што постојат меѓу различни нации и народи, но одговорноста на посетителите е да ги разберат културните практики и кодексите на однесување на Занзибар пред да дојдат во земјата“, вели министерката.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here