Десет работи кои не треба да ги правите додека возите автомобил

0
112


Колку работи од овој список секојдневно ги правите? Обрнете внимание на тоа што може да ви се случи доколку продолжите со лошите навики.

Луѓето секојдневно наоѓаат начин како да завршат некоја обврска плус додека возат. Сето она што нема да стигнете да го направите дома, се обидувате да го направите во автомобилот.

Телефонирате за да не задоцните на терминот кај заболекарот, читате што ви треба за некој состанок, облекувате поубава блуза. Bright Side ги опиша сите 10 работи кои ги правиме, а треба да престанеме бидејќи ќе имаат катастрофални последици.

10. Пеете гласно додека возите

Ниту еден возач не може да одолее на омилената песна на радио. Ова е лоша идеја од една причина- емоциите преовладуваат, возбудени сте од она што го слушате. Високите тонови ќе ви направат да замижите, а само една секунда невнимание може да ве чини живот.

9. Слушалки во ушите

Уште една од лошите идеи е да возите со слушалки во ушите. Нема да ги слушнете сирените зад вас, ниту пак важните најави. Некои луѓе ќе бидат поспани доколку слушаат музика на слушалки.

8. Високи потпетици

На жените се препорачува да имаат рамни чевли во автомобилот со кои ќе можат да возат, бидејќи високите потпетици можат да се заглават и да бидат причина за несреќа.

7. Нозе на контролната табла

Доколку се возите со кренати нозе на контролната табла, престанете да го правите тоа. Доколку дојде до сообраќајна несреќа, најмногу ќе настрада човекот кој се возел во оваа положба.

6. Спиете покрај возачот

Седите на совозачкото седиште и планирате да дремнете? Лоша идеја! Ќе направите и возачот да се чувствува поспано.

5. Пишувате порака или разговарате на телефон

Општо правило кое вреди за сите учесници во сообраќајот. Без пораки и повици додека возите. Ова може да претставува огромен проблем бидејќи го одвлекува вниманието на возачот и може да доведе до сообраќајна несреќа.

4. Вашиот автомобил не е пресоблекувална

Некогаш толку брзате што немате време да се облечете и планираните да го направите тоа во автомобилот. Ви препорачуваме да заборавите на тоа, подобро застанете на паркинг на кој може да се пресоблечете. Нема да пропадне светот доколку задоцните 5 минути.

3. Миленичиња

Се препорачува вашето милениче да не седи блиску до вашите нозе. Миленичињата се непредвидливи и не се препорачува да седат напред во автомобилот.

2. Возење со колена или лакти

Доколку вашиот доручек се наоѓа во вашите раце, не може да го спуштите додека возите. Ова може да биде крајно опасно. Не треба да возите никако поинаку, освен со двете раце на воланот.

1. Читате и возите

Читањето во текот на возењето е опасно. Пишувањето пораки одзема неколку секунди, додека читањето може да биде уште полошо затоа што концентрацијата ја насочувате таму. Пристигнете на посакуваната дестинација десет минути порано и тогаш прочитајте го тоа што треба.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here