Дали луѓето се создадени да бидат моногамни?

0
118


Модерната култура „проповеда“ дека секој човек има „една сродна душа“ со која треба да го помине целиот живот.

Луѓето главно се моногамни, но тоа е нормата само во изминативе 1.000 години. Првите примати биле самотници и сакале да живеат во изолација. Возрасните единки се сближувале само за размножување. Со текот на времето, приматите станале подруштвени и еволуирале во живеење во групи, но само луѓето станале навистина моногамни.

Но, 80% од раните човечки општества биле полигамни, па како сме станале моногамни и дали е тоа нашата „вистинска природа“?

 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here