Граѓаните повторно протестираат против извршителите

0
128


Скопје, 26 ноември 2019 (МИА) – Граѓани денеска протестираат пред Министерството за правда барајќи комплетна ревизија на работењето на извршителите. Тие бараат да престане блокирањето на сметките, наплатата на долгот да не трае подолго од две години, а не десет или повеќе години и да се почитува застарувањето на долговите.

– За кривични постапки постои застарување, но за долг не постои. Има и диви лихвари. Ми се јавија луѓе кои од физичко лице позајмиле пари по ненормални камати. Тие се во спрега со нотар,  извршител. Значи, див лихвар, физичко лице соработува со извршител и со нотар и доаѓа до ненормални суми на пари. Тоа мора да се прекине, рече Ана Глигорова од иницијативата „Стоп за извршителите“.

Марјан Ристески, кој е еден од иницијаторите на протестот, изјави дека извршителите во текот на 2019 година од државните институции зеле 20 милиони евра. Тој побара со ветинг да бидат опфатени и извршителите.

-Извршителите освен што ги крадат граѓаните, тие ја крадат државата. Ние нема да молчиме. Оваа неправда мора да се исправи. Гледаме дека најавуваат некакви мерки, меѓутоа не се јасни тие мерки. Ќе имало застарување на долговите, ќе имало замена на закон. Ние бараме конкретни резултати да кажат што значи тоа. Ниту еден извршител не одговара. Бараме ветинг и за извршителите за да докажат од каде им се парите. Извршителската функција стана најплатена функција во државата, рече тој.

Граѓаните порачаа дека нема да се смират додека не се најде решение за овие драконски казни и ќе протестираат додека надлежните не се согласат и преземат конкретни мерки.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here