Гејтс: САД наскоро ќе почнат да даваат вакцини на другите земји

0
4


Мелинда Гејтс, коосновачка на една од најголемите добротворни организации во светот, смета дека властите во САД наскоро ќе донесат одлука колку од своите резерви на вакцини може да донираат на другите земји на билатерална основа и во рамките на глобалната иницијатива КОВАКС. 

Како што јави дописникот на МИА од Вашингтон, Гејтс кажа дека не треба да се чека додека биде вакцинирано целото население на САД и дека американските власти ја сфаќаат неопходноста од вакцинација на целиот свет за запирање на пандемијата. 

-Мислам дека властите на САД ги оценуваат своите резерви на вакцини и решаваат колку треба да се даде во рамките на КОВАКС или на билатерална основа, затоа сметам дека ќе набљудуваме некакви движења во тој правец, изјави Гејтс во интервју за денешен Financial Times.

Интервјуто е направено пред денешната објава дека Бил и Мелинда Гејтс се разведуваат. 

Според неа, богатите земји не треба да чекаат да биде вакцинирано целото население сè до малолетниците, па потоа да ги споделуваат дозите со посиромашните земји со понизок стандард. Таа предлага да се направи некаков возрасен дијапазон, од 20 до 30 години.

Мелинда Гејтс истакна дека треба да се засили предавањето на технологија за производство на вакцините.

-Моментално, главниот прoблем е поврзан со производството. Имаме недоволно ресурси за производство, недоволно капацитет во местата каде што треба, а земјите кои имаат свое производство прават резерви на вакцините. Тоа треба да се смени, изјави таа. 

Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс е една од највлијаталните организации во светот на здравството на глобално ниво и лани издвои околу 1.75 милијарди долари за борба против COVID-19. Сопружниците раководат со фондацијата заедно.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here