Во Кумровец одбележана годишнината од смртта на Тито

0
3


Со звукот на сирената во 15:05 часот и положување венци и палење свеќи денеска во Кумровец беше одбележана 41-годишнината од смртта на Јосип Броз Тито, а комеморацијата беше скромна, како и минатата година, со оглед на епидемиолошката состојба.

Делегации од Општина Кумровец, здружението „Јосип Броз Тито“ и Здружението на антифашистички борци и антифашисти на Република Хрватска, како и крапинско-загорскиот жупан Жељко Колар и потпретседателот на СДП Синиша Хајдаш Дончиќ положија венци и цвеќиња на споменикот пред родната куќа на Тито, јави HINA.

Фрањо Хабулин, претседател на САБА, рече дека антифашизмот и Јосип Броз Тито се неделиви и дека Тито е човекот што ја одбележал втората половина на 20 век.

– Тој го направи тоа со својата појава, својата работа, својата креативност, како револуционер, како војсководец во Втората светска војна, како државник, односно како шеф на држава и како политичар кој беше многу важен и почитуван на светската политичка сцена, рече Хабулин.

Тој додаде дека Тито ги повикал луѓето да земат оружје во 1941 година и од партизански одреди создаде моќна армија, што го отворија Третиот фронт во Европа и самостојно ја ослободи својата земја.

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here