Вакцините драстично го намалуваат бројот на хоспитализирани

0
6


Две одделни британски студии покажаа дека вакцинацијата придонесува за драстично намалување на бројот на хоспитализирани поради COVID-19.

Прелиминарните резултати од студија во Шкотска покажуваат дека вакцината на Pfizer ја намалува хоспитализацијата за 85 проценти четири недели по првата доза, додека вакцината на AstraZeneca го намалува приемот во болница поради COVID-19 за 94 проценти.

Во Англија, прелиминарните податоци од студија направена врз здравствени работници покажаа дека една доза на Pfizer вакцината ја намалува можноста за добивање коронавирус за 70 проценти, а втората за 85 проценти.

– Овој нов доказ покажува дека вакцината ве штити вас и луѓето околу вас. Важно е да се види колкава заштита обезбедува вакцината за пренесување и ние ќе продолжиме да објавуваме студии на оваа тема, рече министерот за здравство Мет Хенкок. 

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here